Jest to umiejętność, która coraz częściej nam się przydaje. Powstaje bowiem coraz
więcej miejsc gdzie możemy świeżo złowionego Pstrąga od razu skonsumować. Najczęściej w takich
miejscach jest ktoś od tego zadania. Jednak czasami możemy chcieć to zrobić sami. Biwakując na
łonie natury trzeba sobie samemu ubrudzić rączki
Samo patroszenie polega na wbiciu ostrego noża w brzuch ryby od strony ogonowej i przecięcie całej jamy brzusznej
aż do głowy. Pamiętajmy by cięcie nie było zbyt głębokie, gdyż zbyt mocne wbicie noża może spowodować przecięcie
jelit Pstrąga. Ich zawartość zanieczyści mięso ryby, przez co nie będzie zdatne do spożycia. Poznamy to poprzez
wzmożony smród wydobywający się z trzewi. Chyba nikt z nas nie miałby ochoty na tego typu przysmaki. Gdy już umiejętnie
przetniemy brzuch Pstrąga należy delikatnie rozchylić rybę i staranie wyczyścić ją z wszelkich wnętrzności.
Oto kilka kroków, które należy wiedzieć o patroszeniu pstrąga: